Luchtvaartmeteorologie is een belangrijk vak voor een veilige vluchtuitoefening.

 

Geen enkele andere wijze van vervoer is zo afhankelijk van het weer als de luchtvaart. Turbulentie en ijsafzetting kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken, net zoals harde wind en onweer. Het vak meteorologie is dan ook speciaal gericht op het vergroten van de vliegveiligheid en op het halen van het theorie examen Meteorologie voor het PPL.

 

In dit vak wordt uitleg gegeven hoe ons weer in elkaar steekt. Waar ons weer ontstaat, wat voor soort wolken er zijn wat daar de eigenschappen van zijn en waar je dan ook voor moet oppassen.

In dit vak kun je de “flightcomputer” ook gebruiken om zaken terug te rekenen.

 

In de luchtvaart meteorologie wordt heel veel gebruik gemaakt van afkortingen. Deze zul je je toch eigen moeten maken omdat de Metars en Tafjes bijna volledig uit afkortingen bestaan.

 

Luchtvaart navigatie lesboek
Luchtvaart navigatie lesboek

Daarnaast moet je de weg weten op het internet om informatie binnen te halen over het luchtvaart weerbericht.

Gelukkig hebben we het KNMI waar het dagelijkse luchtvaart weerbericht te vinden is.

In datzelfde weerbericht kunt u dan ook de Metars, ofwel de vliegveld waarnemingen te vinden en ook de TAF‘s , deĀ  vliegveldverwachtingen te zien. Wij adviseren nooit te gaan vliegen zonder deze websites eerst geraadpleegd te hebben.

 

Ook voor dit vak maken wij gebruik van het lesboek van Bas Vrijhof.

Misschien is deze lesstof wel de meest boeiende van de hele opleiding. Wij hebben heel de dag te doen met het weer, en toch weten we vaak erg weinig van deze materie. Dat is na de opleiding verleden tijd.